Wereld Autisme Dag 2024

Op 2 april 2024 is het Wereld Autisme Dag! Een dag om bewustwording over autismespectrumstoornissen te vergroten. 

Project PUUR, een succesverhaal!

PUUR is ontwikkeld voor studenten met de diagnose autisme. Het is een project om de overgang van het VO naar het MBO minder spannend te laten verlopen. Dit jaar hebben we in het kader van Wereld Autisme Dag één van onze studenten binnen Drenthe College geïnterviewd over haar ervaring met project PUUR.

Kim is begonnen bij de opleiding ICT 2 en is daarna doorgestroomd naar Software Developer niveau 4. Inmiddels is ze begonnen aan haar stage. Kim heeft zich bij de start van de opleiding opgegeven voor PUUR en deelt graag haar ervaringen op het gebied van begeleiding vanuit Drenthe College.

Wat is voor jou de reden geweest om je aan te melden voor PUUR?

De reden om mij aan te melden voor PUUR, was omdat ze begeleiding bieden aan studenten met autisme (zelf heb ik Asperger), iets wat ik op mijn andere scholen wat minder (goed) had ervaren.

Heeft PUUR voldaan aan de verwachtingen die je had en kan je uitleggen waarom wel/niet?

PUUR heeft zeker voldaan aan mijn verwachtingen, want er wordt altijd rekening gehouden met mijn behoeftes, zoals wanneer ik me wil aanmelden voor een groepsbijeenkomst, maar dat ik een paar dagen van tevoren toch besluit om niet te gaan wegens persoonlijke omstandigheden (voorbeeld is een weerbaarheid bijeenkomst, waarvan ik besloot om toch niet te gaan i.v.m. onverwachte omstandigheden). Door PUUR lukt het me ook om mijn MBO opleidingen goed door te kunnen lopen en dat ik er makkelijker aan kon wennen om van een speciale school (zoals Mota in Almelo en De Ambelt) naar een meer normale school ging. Zo kreeg ik namelijk het gevoel en wist ik dat ik niet de enige ben met autisme op zo’n school.

Welke groepsbijeenkomsten heb je gevolgd vanuit PUUR en wat vond je daarvan?

Ik heb een bijeenkomst gevolgd over stage en de voorbereiding daarop. In eerste instantie wist ik nog niet goed wat ik kon verwachten en zag ik er een klein beetje tegenop, omdat daar bijna niemand anders uit mijn klas aanwezig was. Maar uiteindelijk vond ik het toch wel heel leuk en leerzaam, want hier leerde ik ook over stage ervaringen van anderen, waarbij bepaalde dingen zelfs heel herkenbaar waren, zoals problemen met het OV vervoer naar stage of hoe ze hun stage hebben ervaren.

Wat vind je van de individuele begeleiding die geboden wordt vanuit PUUR?

Ik vind de individuele begeleiding vanuit PUUR uitstekend, want ik kan altijd bij iemand terecht als ik ergens tegen aan loop, zowel qua dingen op school, zoals een opdracht die niet goed zou gaan, als er een plotselinge roosterwijziging plaatsvindt, maar ook als ik thuis bijvoorbeeld ruzie heb met mijn ouders. Ook vind ik het prettig dat er met mij wordt afgestemd hoe vaak deze individuele begeleiding plaatsvindt.

Op welke vlakken heeft de individuele begeleiding jou geholpen?

De individuele begeleiding heeft mij geholpen met het omgaan met lastige situaties, zoals wanneer er een plotselinge roosterwijziging optreedt en ik me hierdoor wat geïrriteerd voel. Dan wordt ik geholpen met hoe ik het beste kan aangeven dat iets me dwarszit, in de zin van dat ik het dan samen met Josien probeer te vertellen. Ook heeft de begeleiding mij geholpen om te proberen wat vaker de positieve dingen te zien in wat ik doe en dat ik iets vaker op de rem moet trappen. Bijvoorbeeld als ik het gevoel heb dat ik te veel om hulp vraag, dat ik te langzaam werk, of dat ik iets niet goed genoeg heb gedaan: dan wordt ik eraan herinnerd dat het gewoon al heel knap is dat ik van MBO 2 naar MBO 4 ben gegaan, en hoeveel ik (vaak) vooruit aan het werken ben, ook als dit eigenlijk niet echt hoeft. Vaak voel ik me even daarna ook weer trots op mezelf en ga ik vrolijk verder met waar ik mee bezig ben.

Zijn er nog andere dingen welke je nog zou willen delen over PUUR?

Verder ben ik erg tevreden met hoe ik wordt geholpen met het vinden van bepaalde oplossingen voor dingen waar ik nog aan kan werken, zoals het wat meer zelfstandig te werk gaan: samen met Josien en mijn docent/mentor bespreken we dan hoe het opgelost kan worden, wat in dit geval inhoudt dat ik wat vaker voor mezelf in een stappenplan noteer wat er in een opdracht van mij verwacht wordt en hoe ik in stappen een foutmelding op kan lossen, en dat, als ik om hulp vraag, het minder de bedoeling is dat er een heleboel code voor mij geschreven wordt. In plaats daarvan vraagt de docent, na een uitleg, aan mij wat ik voor code kan schrijven om een specifiek probleem op te lossen.

Docent aan het woord

Sander Lanting deelt zijn inzichten over het begeleiden van studenten met autisme. Begrip, empathie en aanpassingsvermogen zijn cruciaal voor het creëren van een ondersteunende omgeving.

‘Het begeleiden en opleiden van studenten met autisme vereist een bijzondere benadering die gebaseerd is op begrip, empathie en aanpassingsvermogen. Een nauwe band opbouwen met de student is cruciaal, niet alleen om vertrouwen te creëren, maar ook om een veilige en ondersteunende omgeving te bieden waarin de student zich kan ontwikkelen en groeien.

Daarnaast is het essentieel om rekening te houden met de specifieke eigenschappen van de student, zoals gevoeligheden voor bepaalde prikkels. Bijvoorbeeld geluiden en fel licht. Door deze gevoeligheden te begrijpen en te respecteren, kunnen we een omgeving creëren die comfortabeler en stimulerend is voor de student. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat we rustige en prikkelarme ruimtes creëren waar de student zich kan concentreren en zich op zijn gemak voelt.
Door deze benadering kunnen we niet alleen de academische vooruitgang van de student bevorderen, maar ook zijn algehele welzijn en zelfvertrouwen versterken

Het gaat niet alleen om het overbrengen van kennis, maar ook om het bieden van de juiste ondersteuning en het creëren van een omgeving waarin de student zich optimaal kan ontwikkelen. Als voorbeeld noem ik gevoeligheden voor geluiden en fel licht. Het is echter belangrijk te benadrukken dat deze gevoeligheden niet voor elke student hetzelfde zijn. Hoewel veel studenten met autisme overprikkeld kunnen raken, verschilt de oorzaak hiervan per student. Daarom is het essentieel om individuele behoeften en reacties te begrijpen en daarop in te spelen binnen de begeleiding en onderwijsomgeving.’

Hoe overleef ik het MBO met autisme

Meer weten?

Wil je meer informatie over het project PUUR of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact op via onderstaande gegevens:

Regio Emmen: Josien Meerlo 06 18 60 82 54 j.meerlo@drenthecollege.nl       

Regio Assen:  Wilma de Vrieze 06 83 66 05 55 w.devrieze-hoekstra@drenthecollege.nl

Regio Meppel: Albien Vos 06 28 24 76 53 a.vos@drenthecollege.nl