Practoraten binnen DCTerra

Binnen een practoraat wordt praktijk(gericht) onderzoek gedaan binnen een specifiek thema. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een practor en docentonderzoekers, samen met docenten, studenten en partners vanuit het (regionale) bedrijfsleven. Het doel is om kennis en innovatie te verspreiden, en op te leiden tot innovatief vakmanschap. Een practoraat is altijd verbonden aan een mbo-instelling. Het slaat de brug tussen onderwijs, onderzoek en (regionale) bedrijfsleven.

Practoraten binnen DCTerra

Binnen een practoraat wordt praktijk(gericht) onderzoek gedaan binnen een specifiek thema. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een practor en docentonderzoekers, samen met docenten, studenten en partners vanuit het (regionale) bedrijfsleven. Het doel is om kennis en innovatie te verspreiden, en op te leiden tot innovatief vakmanschap. Een practoraat is altijd verbonden aan een mbo-instelling. Het slaat de brug tussen onderwijs, onderzoek en (regionale) bedrijfsleven.

Op dit moment zijn vier practoraten binnen DCTerra actief en één in oprichting.

Practoraat Ondernemend leren met en van de sdg’s in het mbo

Dit practoraat richt zich op het ontwikkelen van toekomstbehendige mbo-organisaties die kunnen meebewegen met de duurzame veranderingen in de wereld. De Sustainable Development Goals (SDG’s) vormen hierbij het uitgangspunt.

SDG’s zijn zeventien duurzame doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Deze doelen zijn breed geformuleerd, wat zowel een kans voor het onderwijs is als een belemmering voor studenten om te handelen. Om docenten en studenten actief te laten werken aan de SDG’s zetten we de principes van ondernemend leren in.

Ondernemend leren gaat een stap verder dan het aanleren van 21e-eeuwse vaardigheden. Studenten ontwikkelen morele en culturele sensitiviteit en leren hoe zij kunnen handelen in hun (toekomstig) beroep. Ze leren persoonlijke ontwikkeling in kaart te brengen door middel van de persoonlijke ontwikkeldoelen voor duurzaam handelen, de ‘Inner Development Goals’ (IDGs).

Practor Ondernemend leren met en van de SDG’s in het mbo
Marjan Nijenbanning

06 41 39 46 34
M.Nijenbanning-Pot@dcterra.nl

Practoraat Zorg en Technologie

In de gezondheidszorg is er een grote krapte op de arbeidsmarkt. Willen we de huidige kwaliteit van zorg behouden, dan moet in 2040 een kwart van de beroepsbevolking in de zorg gaan werken. Dat is natuurlijk niet mogelijk.

Het inzetten van technologie om zorgverleners te ondersteunen en te ontlasten zou een oplossing kunnen zijn. De werkzaamheden van de zorgmedewerker zullen hierdoor wel veranderen.

De uitdaging is om een goede afstemming te houden tussen de (snel veranderde) praktijk en het onderwijs. Zowel het gebruik van technologie, als de nieuwe rol van zorgmedewerkers vragen om een andere manier van werken en leren. Het practoraat Zorg en technologie doet hier onderzoek naar.

Practor Zorg en technologie
Lieke Brons

06 20 29 80 04
l.brons@dcterra.nl

Practoraat Waterstof in de Industrie en Netwerken

Het Practoraat Waterstof in de Industrie richt zich op waterstof omdat dat een belangrijke energiedrager is in de energietransitie. Binnen de industrie gaat waterstof een steeds grotere rol spelen. Hiermee wordt onder andere de CO2 uitstoot door de industrie verlaagd. 

Het doel van dit practoraat is het verspreiden van kennis en innovatie, en opleiden tot innovatief vakmanschap. Een practoraat bestaat uit een ‘kenniskring’ met een practor en docent-onderzoekers. Ook docenten, studenten en partners vanuit het bedrijfsleven zijn actief betrokken. Het practoraat slaat de brug tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven uit de regio.  

Als student van de opleiding Allround Operational Technicus leer je in de praktijkhal DC Tech de basiskennis om goed en veilig te kunnen werken in deze industrie. Eén van de opstellingen die ze daar hebben is een waterstofmodule waarbij je leert wat het principe van waterstof inhoudt. Daarnaast wordt er gewerkt aan projecten en opdrachten vanuit het bedrijfsleven. Zo ben je straks goed voorbereidt en kan je een steentje bijdragen in de energietransitie! 

Practor Waterstof in de industrie
Willem Hazenberg

06  20 97 38 51
w.hazenberg@dcterra.nl

Practoraat Green is Art (in oprichting)

Afgestudeerde studenten van Terra hebben een sleutelpositie in de maatschappelijke transitie naar biodiversiteit, ecologie, waterbeheer, klimaatverandering en klimaatadaptatie. In deze veranderende wereld is het van essentieel belang dat we goed groen onderwijs blijven positioneren.

De uitdaging daarbij is om groene opleidingen aantrekkelijker te maken voor een bredere doelgroep. Hiervoor zullen we buiten de standaard kaders moeten denken. Door de ervaring die we als Terra de afgelopen jaren hebben opgedaan in de combinatie van groen en kunst zien we mogelijkheden om vanuit die invalshoek een bredere groep studenten te enthousiasmeren om te kiezen voor een groene opleiding.

Om dit te kunnen bereiken wordt er vanuit het practoraat gebouwd aan een brede programmalijn, in samenwerking met Academie Minerva, waar de twee werelden, die van kunst en die van groen, samenkomen. Het doel is dat er een rijke en inspirerende leeromgeving ontstaat waar leerlingen, studenten, docenten en het werkveld de synergie tussen kunst en groen kunnen verkennen en toepassen.

Daarnaast moet deze programmalijn gaan zorgen voor een actieve bijdrage aan de professionalisering van studenten, docenten en het werkveld met als resultaat dat kunst een integraal onderdeel wordt van onze opleidingen binnen Groene Ruimte en Groen, bloem en styling.

Projectleider Green is Art
Agnes Bakker

06-25325336
a.bakker01@dcterra.nl

Meer weten over practoraten

  • Een practoraat is een expertiseplatform binnen een mbo-instelling waar praktijk(gericht) onderzoek wordt uitgevoerd. Doel is het verspreiden van kennis en innovatie, en opleiden tot innovatief vakmanschap. Een practoraat bestaat uit een ‘kenniskring’ met een practor en docent-onderzoekers. Ook docenten, studenten en partners vanuit het (regionale) bedrijfsleven zijn actief betrokken. Het practoraat slaat de brug tussen onderwijs, onderzoek en (regionale) bedrijfsleven.

    Ook leuk: de explainervideo van PractoratenNL

  • Een practoraat draagt op verschillende manieren bij aan de ontwikkeling van het onderwijs en werkveld. Zo stimuleert het een onderzoekende houding bij docenten en biedt het ruimte voor innovatie en excellentie. Het verbindt onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven en speelt in op de behoeften van en binnen een regio. Bovendien vergroot het de kennisdeling en kennisbenutting tussen scholen en borging van deze kennis. Dit leidt uiteindelijk tot een verbetering van de betrokken mbo-instelling in het bijzonder en het mbo-onderwijs in het algemeen.

    Practoraten werken aan uitdagingen én oplossingen voor problemen van opleidingen en teams in het verzorgen van toekomstgericht, wendbaar beroepsonderwijs. Aansluitend bij maatschappelijke en regionale uitdagingen, en bij technologische en sociale ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in bedrijven.

  • Een practor is een boegbeeld, inspirator en/of motor van een practoraat. Als practor ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling, toepassing en verspreiding van kennis, zowel intern als extern. Ook praktijkgericht onderzoek en het professionaliseren van docenten zijn belangrijke taken. Er gelden vanuit de stichting geen eisen voor de rol van practor, deze keuze ligt volledig bij de betrokken mbo-instelling.

  • De practoraten focussen zich op de aandachtsgebieden van de drievoudige opdracht van het mbo: beroepsgericht kwalificeren, persoonlijke ontwikkeling en burgerschap.

    Het mbo heeft een duidelijke eigen opdracht, die echter wel goed op die van het hbo aansluit. Samenwerking tussen lectoraten en practoraten is daarom een logische stap. We willen daarin waar mogelijk aansluiten op wat er al gebeurt en daarop doorbouwen.

  • Door samen met docenten en teams praktijkonderzoek uit te voeren, versterken de practoraten het onderzoekend vermogen van docenten en teams. Het delen en borgen van kennis en ervaring staan daarbij centraal. Op deze manier kunnen we aansluiten bij en voortbouwen op bestaande kennis en bewezen initiatieven.

  • Kennisontwikkeling binnen het mbo vindt voor een groot deel binnen de context van de praktijk plaats: waar lopen we tegenaan? Wat zijn daarvoor handige oplossingen en instrumenten?

    Een practoraat zorgt ervoor dat de kennis en kunde van de student aansluit bij de actuele en toekomstige ontwikkelingen in het werkveld. Het mbo is daarmee niet alleen consument van kennis, maar ook producent. Dit is een verantwoordelijkheid die de sector moet nemen om wendbaar te kunnen blijven. Een onderzoekende houding is daarbij onmisbaar, om te kunnen reflecteren en inspelen op de snel veranderende vragen en behoeften die op het mbo afkomen.

  • Practoraten staan niet los van de omgeving van een mbo-instelling en het bedrijfsleven. De verschillende practoraten hebben verschillende relaties met de stakeholders.

    Zo kunnen practoraten functioneren als plaats om:

    • Te investeren in mogelijkheden om op te leiden voor een veranderende en onzekere toekomst.
    • Nieuwe onderwijsvormen uit te broeden.
    • Met vragen vanuit het werkveld aan de slag te gaan.
    • Een Research & Development-functie te vervullen voor het mkb, waarvoor het mbo opleidt.
  • Een belangrijke doelstelling voor practoraten is het professionaliseren van docenten. Docenten worden gestimuleerd in hun ontwikkeling tot een ‘reflective practioner’, met een reflectieve, onderzoekende houding. De reflective practitioner kijkt kritisch naar zijn eigen handelen: waarom handel ik zoals ik doe, wat is daarvan het effect, en is dat ook wat ik wil? De docent is zich bewust van aannames op verschillende niveaus: ervaringen, kennis en vaardigheden, overtuigingen, waarden en normen, en drijfveren. Hij kan deze aannames analyseren en verder onderzoeken.

  • Om efficiëntie en doelmatigheid te bewaken, sturen we aan op onderling afstemmen en aansluiten op elkaars expertise. Zo kunnen practoraten voortborduren op elkaars kennis en ervaringen en verrichten zij geen onnodig dubbel werk. Maar wanneer de aansluiting met het onderwijs en het regionale bedrijfsleven belangrijke accenten zijn, dan is het belangrijk om te zorgen dat er een platform en ruimte beschikbaar zijn voor uitwisseling van ervaringen en kennisdeling.