Zelfstandig Werkend Kok

  • Niveau 3
  • 3 jaar
  • Meppel | Assen | Emmen

Wil je ervoor zorgen dat alles soepel verloopt in de keuken? Kies voor de opleiding Zelfstandig Werkend Kok!


Lees meer

Zelfstandig Werkend Kok

  • Niveau 3
  • 3 jaar
  • Meppel | Assen | Emmen

Wil je ervoor zorgen dat alles soepel verloopt in de keuken? Kies voor de opleiding Zelfstandig Werkend Kok!


Lees meer

Open Dag

Klik hier om je aan te melden!
22
januari

Kies je leerweg en regio

Open Dag

Klik hier om je aan te melden!
22
januari

Het beroep

Als zelfstandig werkend kok geef je leiding aan je team waarmee je er samen voor zorgt dat jouw gasten genieten van jouw verrassende en heerlijke gerechten. Je houdt dus ook rekening met de (dieet)wensen van jouw gasten. Je let op de kwaliteit van het voedsel en de smaken waarmee je kookt. Je bent ook bezig met bestellingen maken en nieuwe gerechten bedenken voor de menukaart. Zo zorg je ervoor dat alles in de keuken soepel verloopt! 

Alles over deze opleiding

In het kort

Tijdens de opleiding Zelfstandig Werkend Kok leer je alles over hoe je leiding neemt over de keuken en hoe je jouw gasten kan verrassen met jouw gerechten. Je leert de snij-en kooktechnieken en hoe je met kookgereedschap en apparatuur omgaat. Je leert hoe je alles voorbereidt en organiseert in de keuken. Ook leer je hoe je bewust omgaat met de kosten die je maakt en de inkoop van producten. Tijdens de opleiding leer je veel in de keuken, dit doe je op school of op je stageplek. 

Stage

Bij de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) ga je naar school en doe je praktijkervaring op tijdens je stage. Stage wordt ook beroepspraktijkvorming genoemd. Je loopt stage bij een goedgekeurd leerbedrijf. Deze vind je op stagemarkt.nl.

Deze opleiding is het eerste en tweede jaar een BOL-opleiding, in leerjaar 3 volg je de BBL-opleiding. Als je al een koksopleiding niveau 2 hebt gedaan, begin je in jaar 2 van deze opleiding.  

1e jaar (BOL): in de tweede periode loop je 1 dag per week stage op de vrijdag. 2e jaar (BOL): in de derde en vierde periode loop je 2 dagen per week stage op donderdag en vrijdag. 3e jaar (BBL): je werkt het hele jaar 20 tot 32 uur in de week bij een goedgekeurd leerbedrijf. 

Onze begeleiding

Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk. Tijdens je opleiding krijg je een loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er) die jou begeleidt bij je studievoortgang en ontwikkeling. Je kunt altijd terecht bij jouw LOB’er.

Misschien heb je ook behoefte aan extra begeleiding. Wij werken met professionals binnen en buiten de school. Zij hebben ervaring met begeleiding bij bijvoorbeeld financiële, persoonlijke of gezondheidsproblemen. Ook bieden ze hulp bij Passend Onderwijs.

Haal meer uit je opleiding

Het is mogelijk om jezelf uit te dagen en zo meer uit je diploma te halen. Bij Drenthe College kun je extra activiteiten doen naast je opleiding. Dit heet DC Plus. Er zijn ook verschillende excellentie-trajecten. Zo kan je jezelf verder ontwikkelen. Dit zijn bijvoorbeeld Skills, Topacademie en stagelopen in het buitenland.

Vakken en keuzedelen

Deze vakken krijg je:

  • Koken
  • Keuken inrichten en organiseren
  • Warenkennis
  • Sociale hygiëne
  • Hygiëne 
  • Gastronomie 
  • Kostprijs- en inkoopberekening
  • Nederlands, Engels
  • Rekenen
  • Loopbaanoriëntatie
  • Burgerschap
  • DC Fit (1e jaar)

Met keuzedelen kan je verbreden en verdiepen. Bijvoorbeeld:

  • Ondernemend gedrag
  • Wijnkennis
  • Bierkennis
  • Gastvrije kok
  • Aziatische keuken
  • Vegan keuken
  • Regionale producten
  • Eetcultuur en wensen
  • Arbo

Na de opleiding

Aan het werk

Als zelfstandig werkend kok kan je aan het werk in een restaurant, hotel, café of recreatiebedrijf. 

Verder studeren

Je kan verder studeren aan een niveau 4 opleiding, zoals Leidinggevende Keuken.

Praktisch

Past deze opleiding bij jou? Duimpje omhoog!

  • Je houdt van koken
  • Je bent creatief en actief
  • Je wilt leren leidinggeven
  • Je kan goed tegen stress
Past deze opleiding bij jou?

Nieuws en Verhalen

Keuzegids mbo

2022
Nr. 1

Onze koksopleidingen zijn verkozen tot Beste opleiding van Nederland en Topopleiding.

 

Koksopleiding

 

Gastheer of Gastvrouw

 

Facilitair Dienstverlening

De opleiding in beeld

Kok roert in de pan en snijdt komkommer
Koks met plezier in de keuken
Kok snijdt komkommer en kijkt in camera
Kok roert in de pan en kijkt in camera
Detailfoto van bord met salade
Detailfoto taco's
Kok bereidt taco's
Taco's en salade op een bord
Kok bij keukenmachine
Kok in de keuken
Kok kijkt de camera in
Detailfoto kok bezig met bereiden eten
Kok bakt ei
Kok met pepermolen
Koks lachen naar de camera
Kok legt eten op bord
kok legt eten uit pan op bord
Kok en docent in de keuken
Kok kijkt lachend in de camera
Kok haalt eten uit de oven
Kok met ovenschaal bij de oven
Kok is vlees aan het braden
Kok bij green egg
Kok haalt vlees uit de green egg
close up kok bij green egg
Kok roert door pan
Kok bij pan kijkt camera in
Twee koks kijken lachend de pan in
Koks krijgen instructie van docent
Drie koks krijgen les van docent
Koks krijgen instructie over snijden vlees

Word jij Zelfstandig Werkend Kok?

Kom kennismaken!

13 jan

Kom sfeer proeven en ervaar het studentenleven op DC!

22 jan

Kom sfeer proeven bij Drenthe College!

27 jan

Kom sfeer proeven en ervaar het studentenleven op DC!

24 feb

Kom sfeer proeven en ervaar het studentenleven op DC!

05 mrt

Kom sfeer proeven bij Drenthe College!

17 mrt

Kom sfeer proeven en ervaar het studentenleven op DC!

07 apr

Kom sfeer proeven en ervaar het studentenleven op DC!

18 jun

Op zoek naar een geschikte mbo-opleiding? Laat je informeren door onze docenten en studenten!

25 jun

Op deze Open Dag kan jij al je vragen stellen over Sprinthavo en Sprintvwo!

Meer mogelijkheden voor jou...

Kok

Niveau 2 | Emmen | Assen | Meppel | BBL | BOL

Gastheer/Gastvrouw

Niveau 2 | Emmen | Assen | Meppel | BBL | BOL

De wereld vanHoreca & Facilitair

Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw

Niveau 3 | Emmen | Assen | Meppel | BBL | BOL

Horeca Catering Manager

Niveau 4 | Emmen | BOL