Zelfstandig Werkend Kok

Horeca & Facilitair

  • Niveau 3
  • 3 jaar
  • Emmen, Assen, Meppel

Wil je ervoor zorgen dat alles soepel verloopt in de keuken? Kies voor de opleiding Zelfstandig Werkend Kok!

Lees meer

Kies je leerweg en regio

Het beroep

Als zelfstandig werkend kok geef je leiding aan je team waarmee je er samen voor zorgt dat jouw gasten genieten van jouw verrassende en heerlijke gerechten. Je houdt dus ook rekening met de (dieet)wensen van jouw gasten. Je let op de kwaliteit van het voedsel en de smaken waarmee je kookt. Je bent ook bezig met bestellingen maken en nieuwe gerechten bedenken voor de menukaart. Zo zorg je ervoor dat alles in de keuken soepel verloopt! 

Alles over deze opleiding

In het kort

Tijdens de opleiding Zelfstandig Werkend Kok leer je alles over hoe je leiding neemt over de keuken en hoe je jouw gasten kan verrassen met jouw gerechten. Je leert de snij-en kooktechnieken en hoe je met kookgereedschap en apparatuur omgaat. Je leert hoe je alles voorbereidt en organiseert in de keuken. Ook leer je hoe je bewust omgaat met de kosten die je maakt en de inkoop van producten. Tijdens de opleiding leer je veel in de keuken, dit doe je op school of op je stageplek. 

Stage

Bij de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) ga je naar school en doe je praktijkervaring op tijdens je stage. Stage wordt ook beroepspraktijkvorming genoemd. Je loopt stage bij een goedgekeurd leerbedrijf. Deze vind je op stagemarkt.nl..

Deze opleiding is het eerste en tweede jaar een BOL-opleiding, in leerjaar 3 volg je de BBL-opleiding. Als je al een koksopleiding niveau 2 hebt gedaan, begin je in jaar 2 van deze opleiding.  

1e jaar (BOL): in de tweede periode loop je 1 dag per week stage op de vrijdag. 2e jaar (BOL): in de derde en vierde periode loop je 2 dagen per week stage op donderdag en vrijdag. 3e jaar (BBL): je werkt het hele jaar 20 tot 32 uur in de week bij een goedgekeurd leerbedrijf. 

Leerwerkplek

Bij de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) combineer je werken en leren. Om een BBL-opleiding te volgen ben je 16 jaar of ouder. Je werkt bij een goedgekeurd leerbedrijf. Daar werk je minimaal 18-20 uur per week. Daarnaast ga je één of meer dagdelen per week naar school. Je gaat zelf op zoek naar een baan. Deze vind je op leerbanenmarkt.nl.

Leerjaar 1 en 2 is een BOL-opleiding, daarna is leerjaar 3 een BBL-opleiding.

Deze opleiding is het eerste en tweede jaar een BOL-opleiding, in leerjaar 3 volg je de BBL-opleiding. Als je al een koksopleiding niveau 2 hebt gedaan, begin je in jaar 2 van deze opleiding.  

1e jaar (BOL): in de tweede periode loop je 1 dag per week stage op de vrijdag. In de derde en vierde periode loop je 2 dagen per week stage op donderdag en vrijdag. 2e/3e jaar (BBL): je werkt het hele jaar 20 tot 32 uur in de week bij een goedgekeurd leerbedrijf.  

Onze begeleiding

Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk. Tijdens je opleiding krijg je een loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er) die jou begeleidt bij je studievoortgang en ontwikkeling. Je kunt altijd terecht bij jouw LOB’er.

Misschien heb je ook behoefte aan extra begeleiding. Wij werken met professionals binnen en buiten de school. Zij hebben ervaring met begeleiding bij bijvoorbeeld financiële, persoonlijke of gezondheidsproblemen. Ook bieden ze hulp bij Passend Onderwijs.

Haal meer uit je opleiding

Het is mogelijk om jezelf uit te dagen en zo meer uit je diploma te halen. Bij Drenthe College kun je extra activiteiten doen naast je opleiding. Dit heet DC Plus. Er zijn ook verschillende excellentie-trajecten. Zo kan je jezelf verder ontwikkelen. Dit zijn bijvoorbeeld Skills, Topacademie en stagelopen in het buitenland.

Vakken en keuzedelen

Deze vakken krijg je:

  • Koken
  • Keuken inrichten en organiseren
  • Warenkennis
  • Sociale hygiëne
  • Hygiëne 
  • Gastronomie 
  • Kostprijs- en inkoopberekening
  • Nederlands, Engels
  • Rekenen
  • Loopbaanoriëntatie
  • Burgerschap
  • DC Fit (1e jaar)

Met keuzedelen kan je verbreden en verdiepen. Bijvoorbeeld:

  • Ondernemend gedrag
  • Wijnkennis
  • Bierkennis
  • Gastvrije kok
  • Aziatische keuken
  • Vegan keuken
  • Regionale producten
  • Eetcultuur en wensen
  • Arbo

Na de opleiding

Aan het werk

Als zelfstandig werkend kok kan je aan het werk in een restaurant, hotel, café of recreatiebedrijf. 

Verder studeren

Je kan verder studeren aan een niveau 4 opleiding, zoals Leidinggevende Keuken.

Praktisch

Past deze opleiding bij jou? Duimpje omhoog!

  • Je houdt van koken
  • Je bent creatief en actief
  • Je wilt leren leidinggeven
  • Je kan goed tegen stress
Past deze opleiding bij jou?

Nieuws en Verhalen

 
 

KEUZEGIDS MBO

2022
Nr. 1

Onze koksopleidingen zijn verkozen tot beste opleiding van Nederland en Topopleiding.

 
 
 
 

De opleiding in beeld

Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 63
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 64
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 65
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 66
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 70
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 69
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 68
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 67
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105705
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105710
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105713
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105716
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105754
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105737
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105730
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105724
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105756
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105764
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105770
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105778
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105799
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105797
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105793
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105784
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105806
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105808
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105812
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105818
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105837
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105832
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105826

Word jij Zelfstandig Werkend Kok?

Meer mogelijkheden voor jou...

Kok

Gastheer/Gastvrouw

De wereld vanHoreca & Facilitair

Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw

Horeca Catering Manager