Als salonmanager weet jij alles over het kappersvak en hoe je je eigen salon runt. Je maakt een praatje en je geeft jouw klanten advies over de verzorging van hun haar en over haarproducten. Naast het knippen, wassen, stylen ben je ook bezig met je medewerkers. Je houdt het overzicht en zorgt ervoor dat jouw klanten niks tekortkomen. Ook voer je specialistische behandelingen uit bij voornamelijk dames. Je kan zelf je eigen haarmodellijn opzetten.
Alles over deze opleiding
In het kort
Bij de opleiding tot Salonmanager Dame leer je alles over het kappersvak. Je leert hoe je moet knippen, wassen, föhnen, kleuren, stylen en alles over specialistische behandelingen. Ook leer je alles over ondernemen, bedrijfsvoering en leidinggeven. Je leert alles over de promotie van je eigen salon en hoe je omgaat met je medewerkers. Zo word je specialist op kappersgebied.
In het eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies of je je opleiding verder doet op niveau 3 of niveau 4.
Leerwerkplek
Bij de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) combineer je werken en leren. Om een BBL-opleiding te volgen ben je 16 jaar of ouder. Je werkt bij een goedgekeurd leerbedrijf. Daar werk je ongeveer 23 uur per week. Daarnaast ga je één of meer dagdelen per week naar school. Je gaat zelf op zoek naar een baan. Deze vind je op leerbanenmarkt.nl.
Onze begeleiding
Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk. Tijdens je opleiding krijg je een loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er) die jou begeleidt bij je studievoortgang en ontwikkeling. Je kunt altijd terecht bij jouw LOB’er.
Misschien heb je ook behoefte aan extra begeleiding. Wij werken met professionals binnen en buiten de school. Zij hebben ervaring met begeleiding bij bijvoorbeeld financiële, persoonlijke, gezondheidsproblemen. Ook bieden ze hulp bij Passend Onderwijs.
Haal meer uit je opleiding
Het is mogelijk om jezelf uit te dagen en zo meer uit je diploma te halen. Door bijvoorbeeld te versnellen. Dit overleg je met jouw loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er). Het hangt af van jouw ervaring en inzet.
Bij Drenthe College kun je extra activiteiten doen naast je opleiding. Dit heet DC Plus. Er zijn ook verschillende excellentie-trajecten. Zo kan je jezelf verder ontwikkelen. Dit zijn bijvoorbeeld Skills, Topacademie en stagelopen in het buitenland.
Vakken en keuzedelen
Deze vakken krijg je:
Praktijkvakken
Theorie haarverzorging
Adviseren
Sociale vaardigheden
Ondernemerschap
Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB)
Burgerschap
Met keuzedelen kan je verbreden en verdiepen. Bijvoorbeeld:
Visagie
Nagelstyling
Barbier
Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening
Klantcontact en verkoop
Na de opleiding
Aan het werk
Na de opleiding ben jij klaar om je eigen salon te starten. Ook kan je aan de slag als leidinggevende binnen een bestaande salon. Je coacht medewerkers en je bewaart het overzicht binnen de salon. Jij zorgt ervoor dat het je klanten aan niets ontbreekt.
Verder studeren
Na deze opleiding kan je doorstromen naar het hbo.
BOL Ga je voltijd studeren en ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je wettelijk lesgeld aan DUO. Naast het lesgeld zijn er ook kosten voor bijvoorbeeld persoonlijke schoolspullen, boeken en licenties. Kijk op de site van DUO voor de actuele studiekosten. BBL Ga je deeltijd studeren en ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je cursusgeld aan Drenthe College. De hoogte van dit bedrag verschilt per opleiding. Kijk op de site van de Rijksoverheid voor de actuele cursuskosten.
"Ik hou ervan als mensen blij weggaan na een behandeling."
- Ashly
Over Allround Schoonheidsspecialist
“Op school word ik uitgedaagd om uit mijn comfortzone te stappen en dingen te gaan ondernemen en dat werkt goed. Zo ben ik gevraagd om mee te doen aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor mbo-studenten. Heel erg leuk!”
- Fleur
Over Allround Schoonheidsspecialist
"Beautyonderdelen zoals epileren, wenkbrauwen en wimpers verven vind ik het allerleukste."
- Iris