Leidinggevende Keuken

Horeca & Facilitair

  • Niveau 4
  • 3 jaar
  • Meppel, Emmen

Alleskunner in de keuken en leiding geven aan je medewerkers? Kies voor de opleiding Leidinggevende Keuken!

Lees meer

Last Minute Studiekeuze

Klik hier om je aan te melden!

Klik hier om je aan te melden!
18
juni

Kies je leerweg en regio

Last Minute Studiekeuze

Klik hier om je aan te melden!

Klik hier om je aan te melden!
18
juni

Het beroep

Als leidinggevende keuken werk je in de keuken met het bereiden van gerechten en geef je leiding aan jouw team. Je zorgt ervoor dat jouw plannen worden uitgevoerd. Je organiseert de taken en dat iedereen die goed uitvoert. Je bent verantwoordelijk voor de financiën, het inkopen van producten en de voorraad. Ook zorg je voor het maken van de menukaarten en de planningen. Je let op de hygiëne en dat elk gerecht er smakelijk uitziet! 

Alles over deze opleiding

In het kort

Tijdens de opleiding Leidinggevende Keuken leer je alles over hoe je leidinggeeft aan je team en in de keuken. Je leert ook over de voorbereidingen en over de snij- en kooktechnieken. Ook leer je hoe je de keuken hygiënisch houdt. Zo kom je te weten hoe je een keuken draaiende houdt!  

De eerste twee jaar volg je een BOL-opleiding waarin je stageloopt. Het laatste jaar ga je naar de BBL-opleiding waar je aan het werk gaat bij een goedgekeurd leerbedrijf. Zo leer je veel in de praktijk.

Stage

Bij de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) ga je naar school en doe je praktijkervaring op tijdens je stage. Stage wordt ook beroepspraktijkvorming genoemd. Je loopt stage bij een goedgekeurd leerbedrijf. Deze vind je op stagemarkt.nl.

Bij de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) combineer je werken en leren. Om een BBL-opleiding te volgen ben je 16 jaar of ouder. Je werkt bij een goedgekeurd leerbedrijf. Daar werk je minimaal 18-20 uur per week. Daarnaast ga je één of meer dagdelen per week naar school. Je gaat zelf op zoek naar een baan. Deze vind je op leerbanenmarkt.nl.

Let op: de opleiding is een combinatie tussen BOL en BBL. Het eerste en tweede studiejaar is BOL en het derde studiejaar volg je de BBL.

1e jaar (BOL): in de tweede periode loop je 1 dag per week stage op de vrijdag. 2e jaar (BOL): in de derde en vierde periode loop je 2 dagen per week stage op donderdag en vrijdag. 3e jaar (BBL): je werkt het hele jaar 20 tot 32 uur in de week bij een goedgekeurd leerbedrijf.  

Onze begeleiding

Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk. Tijdens je opleiding krijg je een loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er) die jou begeleidt bij je studievoortgang en ontwikkeling. Je kunt altijd terecht bij jouw LOB’er.

Misschien heb je ook behoefte aan extra begeleiding. Wij werken met professionals binnen en buiten de school. Zij hebben ervaring met begeleiding bij bijvoorbeeld financiële, persoonlijke of gezondheidsproblemen. Ook bieden ze hulp bij Passend Onderwijs.

Haal meer uit je opleiding

Het is mogelijk om jezelf uit te dagen en zo meer uit je diploma te halen. Door bijvoorbeeld te versnellen. Dit overleg je met jouw loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er). Het hangt af van jouw ervaring en inzet.  
 
Bij Drenthe College kun je extra activiteiten doen naast je opleiding. Dit heet DC Plus. Er zijn ook verschillende excellentie-trajecten. Zo kan je jezelf verder ontwikkelen. Dit zijn bijvoorbeeld Skills, Topacademie en stagelopen in het buitenland.

Vakken en keuzedelen

Deze vakken krijg je:

  • Koken en hygiëne 
  • Leidinggeven 
  • Keuken inrichten en organiseren
  • Warenkennis
  • Sociale hygiëne 
  • Gastronomie 
  • Kostprijs- en inkoopberekening
  • Financieel management 
  • Marketing en communicatie 
  • Nederlands, Engels
  • Rekenen
  • Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB)
  • Burgerschap


Met keuzedelen kan je verbreden en verdiepen. Bijvoorbeeld:

  • Ondernemend gedrag N3-4
  • Doorstroom hbo
  • ARBO 3-4
  • Eetcultuur en wensen
  • Gastvrije kok
  • Bierkennis
  • Vegan keuken
  • Regionale producten
  • Aziatische keuken

Na de opleiding

Aan het werk

Als leidinggevende keuken kan je aan het werk in bijvoorbeeld de keuken van een hotel, restaurant, of vergader-/congrescentrum.

Verder studeren

Je kan doorstuderen tot Gespecialiseerd Kok (niveau 4) of aan het hbo, bijvoorbeeld Hogere Hotelschool Emmen (NHL Stenden) of PTH docentenopleiding consumptieve technieken.

Praktisch

Past deze opleiding bij jou? Duimpje omhoog!

  • Je wilt leren leidinggeven en verantwoordelijkheid dragen
  • Je kan goed samenwerken en communiceren
  • Je wilt werken in een keuken
  • Je kan goed tegen stress
Past deze opleiding bij jou?

Nieuws en Verhalen

Horeca en Facilitair

 
 
 
 

Over

"De Topacademie is een plek waar je jezelf kunt ontwikkelen en wat je leert kun je meteen toepassen in je schoolopdrachten." - Nils

Over Manager/Ondernemer Horeca

""Ik kijk uit naar mijn stage en alle andere activiteiten die mij nog te wachten staan."" - Alicia

Over Facilitair Leidinggevende

"Student zijn op DC bevalt goed! De communicatie is prima en de sfeer op school is altijd goed!" - Sjors

Over Manager/Ondernemer Horeca

"Bij deze opleiding kan ik mezelf zijn. Je krijgt veel vrijheid om de dingen te doen op je eigen manier, zolang je het maar wel doet." - Rowen

De opleiding in beeld

Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 63
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 64
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 65
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 66
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 67
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 68
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 69
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 70
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105705
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105710
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105713
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105716
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105724
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105730
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105737
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105754
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105756
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105764
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105770
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105778
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105784
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105793
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105797
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105799
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105806
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105808
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105812
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105818
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105826
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105832
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105837

Word jij Leidinggevende Keuken?

Kom kennismaken!

18 jun.

Ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs!

25 jun.

Op deze Open Dag kan jij al je vragen stellen over Sprinthavo en Sprintvwo!

Meer mogelijkheden voor jou...

Kok

Gastheer/Gastvrouw

De wereld vanHoreca & Facilitair

Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw

Horeca Catering Manager