Kok

  • Niveau 2
  • 2 jaar
  • Meppel | Assen | Emmen

De lekkerste gerechten bedenken en maken voor je gasten. Kies voor de opleiding Kok!


Lees meer

Kok

  • Niveau 2
  • 2 jaar
  • Meppel | Assen | Emmen

De lekkerste gerechten bedenken en maken voor je gasten. Kies voor de opleiding Kok!


Lees meer

Open Dag

Klik hier om je aan te melden!
22
januari

Kies je leerweg en regio

Open Dag

Klik hier om je aan te melden!
22
januari

Het beroep

Als kok laat je jouw gasten genieten van verassende en heerlijke gerechten. Je bedenkt nieuwe gerechten met verfrissende smaken voor de menukaart. Ook zorg je voor een goede voorbereiding en presentatie van wat je aan jouw gasten geeft. Je weet precies hoe de keuken werkt en draait. Je zorgt voor kwaliteit van het voedsel en van de smaken. Je weet hoe je jouw werkplek netjes en hygiënisch houdt. Samen met je team geef je jouw gasten de beste ervaring. 

Alles over deze opleiding

In het kort

Tijdens de opleiding Kok leer je alles over hoe je gerechten voorbereidt, kookt en presenteert voor jouw gasten. Je leert de snij- en kooktechnieken. Je leert precies hoe je de kookgereedschappen en apparatuur moet gebruiken. Je leert over kwaliteit van voedsel en smaken. Je leert alles over trends en innovaties, zoals vegan koken. Ook leer je hoe je hygiënisch en netjes werkt in de keuken.  

Stage

Bij de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) ga je naar school en doe je praktijkervaring op tijdens je stage. Stage wordt ook beroepspraktijkvorming genoemd. Je loopt stage bij een goedgekeurd leerbedrijf. Deze vind je op stagemarkt.nl

In de 2de periode loop je 1 dag in de week stage op de vrijdag. In de 3de en 4de periode loop je 2 dagen in de week stage op de donderdag en vrijdag. In het tweede studiejaar loop je het hele jaar 2 dagen stage op de donderdag en de vrijdag. 

Onze begeleiding

Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk. Tijdens je opleiding krijg je een loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er) die jou begeleidt bij je studievoortgang en ontwikkeling. Je kunt altijd terecht bij jouw LOB’er.

Misschien heb je ook behoefte aan extra begeleiding. Wij werken met professionals binnen en buiten de school. Zij hebben ervaring met begeleiding bij bijvoorbeeld financiële, persoonlijke of gezondheidsproblemen. Ook bieden ze hulp bij Passend Onderwijs.

Haal meer uit je opleiding

Het is mogelijk om jezelf uit te dagen en zo meer uit je diploma te halen. Door bijvoorbeeld te versnellen. Dit overleg je met jouw loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er). Het hangt af van jouw ervaring en inzet.

Bij Drenthe College kun je extra activiteiten doen naast je opleiding. Dit heet DC Plus. Er zijn ook verschillende excellentie-trajecten. Zo kan je jezelf verder ontwikkelen. Dit zijn bijvoorbeeld Skills, Topacademie en stagelopen in het buitenland.

Vakken en keuzedelen

Deze vakken krijg je:

  • Warenkennis 
  • Gastronomie  
  • Sociale Hygiëne
  • Hygiëne 
  • Koken 
  • Keuken organiseren en inrichten
  • Nederlands, Engels
  • Rekenen
  • Burgerschap


Hiernaast kan je ook uit keuzedelen kiezen. Zo kan je verbreden en verdiepen.

Keuzedelen Meppel: Eetcultuur en wensen, Gastvrije kok, Bierkennis, Regionale producten. 

Na de opleiding

Aan het werk

Als kok kan je aan het werk in een restaurant, hotel of café, of recreatiepark.

Verder studeren

Je kan bij Drenthe College jouw kennis uitbreiden door verder te studeren als Zelfstandig Werkend Kok, niveau 3.

Praktisch

Past deze opleiding bij jou? Duimpje omhoog!

  • Je houdt van koken
  • Je kan goed samenwerken en communiceren
  • Je werkt netjes en hygiënisch
  • Je kan goed tegen stress
Past deze opleiding bij jou?

Nieuws en Verhalen

Keuzegids mbo

2022
Nr. 1

Onze koksopleidingen zijn verkozen tot Beste opleiding van Nederland en Topopleiding.

 

Koksopleiding

 

Dag van Jeroen

 

Gastheer of Gastvrouw

Over Horeca Catering Manager 

“De Topacademie is een plek waar je jezelf kunt ontwikkelen en wat je leert kun je meteen toepassen in je schoolopdrachten.” - Nils

 

Facilitair Dienstverlening

De opleiding in beeld

Kok roert in de pan en snijdt komkommer
Koks met plezier in de keuken
Kok snijdt komkommer en kijkt in camera
Kok roert in de pan en kijkt in camera
Detailfoto van bord met salade
Detailfoto taco's
Kok bereidt taco's
Taco's en salade op een bord
Kok bij keukenmachine
Kok in de keuken
Kok kijkt de camera in
Detailfoto kok bezig met bereiden eten
Kok bakt ei
Kok met pepermolen
Koks lachen naar de camera
Kok legt eten op bord
kok legt eten uit pan op bord
Kok en docent in de keuken
Kok kijkt lachend in de camera
Kok haalt eten uit de oven
Kok met ovenschaal bij de oven
Kok is vlees aan het braden
Kok bij green egg
Kok haalt vlees uit de green egg
close up kok bij green egg
Kok roert door pan
Kok bij pan kijkt camera in
Twee koks kijken lachend de pan in
Koks krijgen instructie van docent
Drie koks krijgen les van docent
Koks krijgen instructie over snijden vlees

Ga jij werken als Kok?

Kom kennismaken!

13 jan

Kom sfeer proeven en ervaar het studentenleven op DC!

22 jan

Kom sfeer proeven bij Drenthe College!

27 jan

Kom sfeer proeven en ervaar het studentenleven op DC!

24 feb

Kom sfeer proeven en ervaar het studentenleven op DC!

05 mrt

Kom sfeer proeven bij Drenthe College!

17 mrt

Kom sfeer proeven en ervaar het studentenleven op DC!

07 apr

Kom sfeer proeven en ervaar het studentenleven op DC!

18 jun

Op zoek naar een geschikte mbo-opleiding? Laat je informeren door onze docenten en studenten!

25 jun

Op deze Open Dag kan jij al je vragen stellen over Sprinthavo en Sprintvwo!

Meer mogelijkheden voor jou...

Zelfstandig Werkend Kok

Niveau 3 | Emmen | Assen | Meppel | BBL | BOL

Dienstverlening: Medewerker Facilitaire Dienstverlening

Niveau 2 | Emmen | Assen | BOL

De wereld vanHoreca & Facilitair

Facilitair Leidinggevende

Niveau 4 | Emmen | Assen | Meppel | BOL

Horeca Catering Manager

Niveau 4 | Emmen | BOL

Horeca, Voeding of Voedingsindustrie Assistent

Niveau 1 / Entree | Emmen | Assen | Meppel | BBL | BOL