Kok

Horeca & Facilitair

  • Niveau 2
  • 2 jaar
  • Assen, Emmen, Meppel

De lekkerste gerechten bedenken en maken voor je gasten. Kies voor de opleiding Kok!

Lees meer

Last Minute Studiekeuze

Klik hier om je aan te melden!

Klik hier om je aan te melden!
18
juni

Kies je leerweg en regio

Last Minute Studiekeuze

Klik hier om je aan te melden!

Klik hier om je aan te melden!
18
juni

Het beroep

Als kok laat je jouw gasten genieten van verassende en heerlijke gerechten. Je bedenkt nieuwe gerechten met verfrissende smaken voor de menukaart. Ook zorg je voor een goede voorbereiding en presentatie van wat je aan jouw gasten geeft. Je weet precies hoe de keuken werkt en draait. Je zorgt voor kwaliteit van het voedsel en van de smaken. Je weet hoe je jouw werkplek netjes en hygiënisch houdt. Samen met je team geef je jouw gasten de beste ervaring. 

Alles over deze opleiding

In het kort

Tijdens de opleiding Kok leer je alles over hoe je gerechten voorbereidt, kookt en presenteert voor jouw gasten. Je leert de snij- en kooktechnieken. Je leert precies hoe je de kookgereedschappen en apparatuur moet gebruiken. Je leert over kwaliteit van voedsel en smaken. Je leert alles over trends en innovaties, zoals vegan koken. Ook leer je hoe je hygiënisch en netjes werkt in de keuken.  

Stage

Bij de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) ga je naar school en doe je praktijkervaring op tijdens je stage. Stage wordt ook beroepspraktijkvorming genoemd. Je loopt stage bij een goedgekeurd leerbedrijf. Deze vind je op stagemarkt.nl

In de 2de periode loop je 1 dag in de week stage op de vrijdag. In de 3de en 4de periode loop je 2 dagen in de week stage op de donderdag en vrijdag. In het tweede studiejaar loop je het hele jaar 2 dagen stage op de donderdag en de vrijdag. 

Leerwerkplek

Bij de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) combineer je werken en leren. Om een BBL-opleiding te volgen ben je 16 jaar of ouder. Je werkt bij een goedgekeurd leerbedrijf 20 tot 32 uur per week. Daarnaast ga je één of meer dagdelen per week naar school. Je gaat zelf op zoek naar een baan. Deze vind je op leerbanenmarkt.nl. Daarnaast kom je 1 dag in de week op school voor je theorielessen.

Onze begeleiding

Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk. Tijdens je opleiding krijg je een loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er) die jou begeleidt bij je studievoortgang en ontwikkeling. Je kunt altijd terecht bij jouw LOB’er.

Misschien heb je ook behoefte aan extra begeleiding. Wij werken met professionals binnen en buiten de school. Zij hebben ervaring met begeleiding bij bijvoorbeeld financiële, persoonlijke of gezondheidsproblemen. Ook bieden ze hulp bij Passend Onderwijs.

Haal meer uit je opleiding

Het is mogelijk om jezelf uit te dagen en zo meer uit je diploma te halen. Door bijvoorbeeld te versnellen. Dit overleg je met jouw loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er). Het hangt af van jouw ervaring en inzet.

Bij Drenthe College kun je extra activiteiten doen naast je opleiding. Dit heet DC Plus. Er zijn ook verschillende excellentie-trajecten. Zo kan je jezelf verder ontwikkelen. Dit zijn bijvoorbeeld Skills, Topacademie en stagelopen in het buitenland.

Vakken en keuzedelen

Deze vakken krijg je:

  • Warenkennis 
  • Gastronomie  
  • Sociale Hygiëne
  • Hygiëne 
  • Koken 
  • Keuken organiseren en inrichten
  • Nederlands, Engels
  • Rekenen
  • Burgerschap


Hiernaast kan je ook uit keuzedelen kiezen. Zo kan je verbreden en verdiepen.

Keuzedelen Meppel: Eetcultuur en wensen, Gastvrije kok, Bierkennis, Regionale producten. 

Na de opleiding

Aan het werk

Als kok kan je aan het werk in een restaurant, hotel of café, of recreatiepark.

Verder studeren

Je kan bij Drenthe College jouw kennis uitbreiden door verder te studeren als Zelfstandig Werkend Kok, niveau 3.

Praktisch

Past deze opleiding bij jou? Duimpje omhoog!

  • Je houdt van koken
  • Je kan goed samenwerken en communiceren
  • Je werkt netjes en hygiënisch
  • Je kan goed tegen stress
Past deze opleiding bij jou?

Nieuws en Verhalen

 
 

KEUZEGIDS MBO

2022
Nr. 1

Onze koksopleidingen zijn verkozen tot beste opleiding van Nederland en Topopleiding.

 
 
 
 

Over

"De Topacademie is een plek waar je jezelf kunt ontwikkelen en wat je leert kun je meteen toepassen in je schoolopdrachten." - Nils

 
 

De opleiding in beeld

Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 63
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 64
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 65
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 66
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 70
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 69
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 68
Kok Leerrestaurant Assen Kim Stellingwerf 2022 67
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105705
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105710
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105713
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105716
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105754
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105737
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105730
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105724
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105756
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105764
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105770
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105778
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105784
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105793
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105797
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105799
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105806
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105808
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105812
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105818
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105826
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105832
Kok VSW94 Iris Sijbom 2022 IR105837

Word jij Kok?

Kom kennismaken!

18 jun.

Ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs!

25 jun.

Op deze Open Dag kan jij al je vragen stellen over Sprinthavo en Sprintvwo!

Meer mogelijkheden voor jou...

Zelfstandig Werkend Kok

Dienstverlening: Medewerker Facilitaire Dienstverlening

De wereld vanHoreca & Facilitair

Facilitair Leidinggevende

Horeca Catering Manager

Horeca, Voeding of Voedingsindustrie Assistent