Houd je ervan om anderen te helpen? Kies dan voor de opleiding Dienstverlening Helpende Zorg & Welzijn!
Lees meer
Houd je ervan om anderen te helpen? Kies dan voor de opleiding Dienstverlening Helpende Zorg & Welzijn!
Houd je ervan om anderen te helpen? Kies dan voor de opleiding Dienstverlening Helpende Zorg & Welzijn!
In het kort
Bij de opleiding Dienstverlening Helpende Zorg & Welzijn leer je alles over hoe je mensen kunt ondersteunen in hun dagelijks leven. Je leert de basiskennis over verzorging zoals wassen en aankleden, en huishoudelijke taken. Ook leer je hoe je leuke en zinvolle activiteiten organiseert zoals spel, recreatie en educatie. Zo maak je het leven een stuk leuker van iemand die hulp nodig heeft. Tijdens de opleiding werk je aan je eigen ontwikkeling. Je meldt je aan voor de opleiding Dienstverlening en daarna kan je kiezen voor het profiel Helpende Zorg & Welzijn. Ook kan je kiezen voor Medewerker Facilitaire Dienstverlening of Medewerker Sport en Recreatie.
Als er genoeg aanmeldingen zijn, begint de opleiding in september en februari.
Stage
Bij de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) ga je naar school en doe je praktijkervaring op tijdens je stage. Stage wordt ook beroepspraktijkvorming genoemd. Je loopt stage bij een goedgekeurd leerbedrijf. Deze vind je op stagemarkt.nl.
Onze begeleiding
Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk. Tijdens je opleiding krijg je een loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er) die jou begeleidt bij je studievoortgang en ontwikkeling. Je kunt altijd terecht bij jouw LOB’er.
Misschien heb je ook behoefte aan extra begeleiding. Wij werken met professionals binnen en buiten de school. Zij hebben ervaring met begeleiding bij bijvoorbeeld financiële, persoonlijke of gezondheidsproblemen. Ook bieden ze hulp bij Passend Onderwijs.
Haal meer uit je opleiding
Het is mogelijk om jezelf uit te dagen en zo meer uit je diploma te halen. Door bijvoorbeeld te versnellen. Dit overleg je met jouw loopbaanoriëntatiebegeleider (LOB’er). Het hangt af van jouw ervaring en inzet.
Bij Drenthe College kun je extra activiteiten doen naast je opleiding. Dit heet DC Plus. Er zijn ook verschillende excellentie-trajecten. Zo kan je jezelf verder ontwikkelen. Dit zijn bijvoorbeeld Skills, Topacademie en stagelopen in het buitenland.
Vakken en keuzedelen
Deze vakken krijg je:
Met keuzedelen kan je verbreden en verdiepen. Bijvoorbeeld:
Assen
Tijdens de opleiding volg je twee keer een keuzedeel die jij zelf uitkiest.
Meppel
In Meppel wordt de opleiding met thematisch onderwijs gegeven. Hierbij komen deze thema's voorbij: Opleiding en Beroep, Cultuur en Maatschappij, Doelgroepen en Activiteiten, Menselijk Lichaam en Ziektebeelden. De opleiding in Meppel gebruikt een continurooster waarbij elke dag dezelfde lestijden heeft: 08.30 – 15.00 uur.
Aan het werk
Je kan gaan werken bij de thuiszorg of in een verzorgingshuis, een woonvorm voor mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen of een verpleeghuis.
Verder studeren
Met je diploma Helpende Zorg en Welzijn kan je doorstromen naar een niveau 3 of 4 opleiding. Bekijk hier ons opleidingenoverzicht.
Je hebt een vmbo diploma basisberoepsgerichte leerweg of vergelijkbaar diploma.
Afhankelijk van je stage adres kan je gevraagd worden om een verklaring omtrent goed gedrag (VOG).
Ga je voltijd studeren en ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je wettelijk lesgeld aan DUO.
Kijk op de site van DUO voor de actuele studiekosten.
Naast het lesgeld zijn er ook kosten voor bijvoorbeeld persoonlijke schoolspullen, boeken en licenties.
Vaccinatie hepatitis-B: Tijdens deze opleiding zal je stage gaan lopen. Bij werken het vak Zorg & Welzijn loop je het risico op een besmetting met het hepatitis B-virus. Een vaccinatie tegen dit virus kan de kans op besmetting verkleinen. Je bent niet verplicht om de vaccinatie tegen hepatitis-B te nemen, maar het kan wel gevolgen hebben voor je stage. Wij bieden de vaccinatie (kosteloos) aan. Je ontvangt aan het begin van het schooljaar meer informatie over de vaccinatie.
Meppel:
Gildeleren bij Zorggroep Noorderboog
Leren in de praktijk! In leerjaar twee krijgen twaalf studenten de mogelijkheid om te kiezen voor het Regiocampus Gilde bij Zorggroep Noorderboog. Je volgt twee dagdelen onderwijs bij de locatie ‘De Schiphorst’ en je loopt drie dagen stage. De locatie ‘De Schiphorst’ in Meppel is een verpleeghuis met een leerafdeling waar gespecialiseerde zorg wordt geboden aan mensen met dementie.
DC Infoteam
Voor al je vragen over onze opleidingen
info@drenthecollege.nl
Diane Hofland
Studenten adviseur en trajectcoach - Assen
info@drenthecollege.nl
DC Infoteam
Voor al je vragen over onze opleidingen
info@drenthecollege.nl
WhatsApp
06 3022 9732
Bel ons
088 1884444
“Tijdens de opleiding ontmoet je allemaal leuke mensen die in hetzelfde geïnteresseerd zijn als jij.” - Dian
"Ik heb geleerd mij aan te passen aan de wensen, stemming en behoeften van de cliënt" - Joey
"Tijdens mijn opleiding ontwikkel ik mij vooral op sociaal vlak enorm." - Björn
"Van kleins af aan weet ik al dat ik wil werken met kleine kinderen." - Vanora
“Dat het een pittige opleiding zou worden en dat ik er hard voor moet knokken is waar, maar nu, na hard werken zit ik hier met een lach op mijn gezicht.” - Luca
“Als student op Drenthe College word je goed behandeld en word je gezien als toekomstige collega.” - Noa
“Het is heel veel werk en erg druk maar de motivatie om over 4 jaar super veel mensen te kunnen helpen daagt mij elke dag weer uit”. - Dominique
Het allerleukste aan de opleiding vind ik de praktijkvakken. Je zit nooit stil.” - Chantal
Kom sfeer proeven en ervaar het studentenleven op DC!
Op zoek naar een geschikte mbo-opleiding? Laat je informeren door onze docenten en studenten!
Op deze Open Dag kan jij al je vragen stellen over Sprinthavo en Sprintvwo!