Mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Het onderwijs sluit aan op de middelbare school.
Het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) bereidt je voor op het mbo. Ook als je een havo diploma hebt, of vroeger een ander diploma hebt gehaald, dan kan je studeren aan het mbo.
Zit je op een praktijkschool of heb je je vmbo-diploma niet gehaald? Ook dan heeft het mbo een opleiding voor jou. Je kunt een Entree-opleiding doen.
Kijk voor meer informatie op kiesmbo.nl.
Kies voor mbo
Hoe werkt het mbo?
Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over het mbo. Mbo is een afkorting voor middelbaar beroepsonderwijs. Op het mbo leer je voor een beroep en proberen wij je zo goed mogelijk voor te bereiden op het vak wat jij graag wilt leren. Zo ben jij zo goed mogelijk voorbereid op het toekomstige beroep en kan je met je mbo-diploma direct aan het werk, maar je kunt ook verder leren. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen BOL en BBL, wat beteken de verschillende niveaus en uit welke onderdelen bestaat een mbo-opleiding nu eigenlijk? Wij leggen het je graag uit!
Kies voor mbo
Hoe werkt het mbo?
Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over het mbo. Mbo is een afkorting voor middelbaar beroepsonderwijs. Op het mbo leer je voor een beroep en proberen wij je zo goed mogelijk voor te bereiden op het vak wat jij graag wilt leren. Zo ben jij zo goed mogelijk voorbereid op het toekomstige beroep en kan je met je mbo-diploma direct aan het werk, maar je kunt ook verder leren. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen BOL en BBL, wat beteken de verschillende niveaus en uit welke onderdelen bestaat een mbo-opleiding nu eigenlijk? Wij leggen het je graag uit!
Algemene informatie over het mbo
-
Wat is mbo?
-
BOL en BBL
Je kunt op het mbo voor een BOL- of een BBL-opleiding kiezen. Bij de Beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je naar school en doe je praktijkervaring op tijdens je stage. Meer informatie over BOL vind je hier.Ā
Bij de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) combineer je werken en leren. Naast je baan heb je Ć©Ć©n of meerdere dagdelen in de week school. Meer informatie over BBL vind je hier.Ā -
Vakken en opbouw mbo
Een mbo-opleiding bestaat uit drie onderdelen:
- Algemeen basisdeel
Dit zijn de vakken Nederlands, rekenen en soms ook Engels. Je volgt ook lessen burgerschap. Tijdens deze lessen werk je aan je eigen loopbaancompetenties en krijg je persoonlijke begeleiding. - Profieldeel
Dit zijn vakken specifiek voor jouw opleiding die je voorbereiden op je toekomstige beroep. - Keuzedelen
Je kan kiezen uit verschillende keuzedelen, bijvoorbeeld om je alvast voor te bereiden op een vervolgopleiding op een hoger niveau. Maar het is ook mogelijk om een keuzedeel te volgen waarmee jij je kan specialiseren in een onderdeel van je vak.
- Algemeen basisdeel
-
Schoolkosten
Welke mbo-opleiding of leerweg je ook kiest, het kost altijd geld. Je betaalt kosten om toegang te krijgen tot de lessen en examens. Daarnaast krijg je ook te maken met aanvullende schoolkosten voor boeken en andere leermiddelen.
BOL
Ga je voltijd studeren en ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je wettelijk lesgeld aan DUO. Naast het lesgeld zijn er ook kosten voor bijvoorbeeld persoonlijke schoolspullen, boeken en licenties. Kijk op deĀ site van DUOĀ voor de actuele studiekosten.
Mbo-studentenfondsĀ
Hebben je ouders/verzorgers een laag inkomen, ben je op 1 augustus nog geen 18 jaar en volg je een BOL-opleiding? Dan kunnen jullie je in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten. Hier lees je meer over de kosten en de tegemoetkoming in studiekosten.
BBL
Ga je deeltijd studeren en ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je cursusgeld aan Drenthe College. De hoogte van dit bedrag verschilt per opleiding. Kijk op deĀ site van de RijksoverheidĀ voor de actuele cursuskosten.Boekenlijst en de mbo webshop
Vanaf 1 augustus kan je via de DC Studentenportal studieboeken en digitale lesmateriaal bij de MBO webshop bestellen. In de MBO webshop vind je jouw boekenlijst en leermiddelen. Studenten sprinthavo of sprintvwo bestellen hun boeken via van Dijk.Meer informatie Bekijk dezeĀ videoĀ en ontdek hoe het precies werkt. Heb je alle informatie liever op papier? Klik danĀ hier. Of kijk op https://mbowebshop.nl/
Terugkoopregeling
Heb je onderwijsmateriaal moeten aanschaffen dat je aan het eind van het schooljaar niet hebt gebruikt? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van de terugkoopregeling. Drenthe College kan eventueel de niet-gebruikte spullen van je terugkopen. Hoe dat in zān werk gaat lees je hier. -
Begeleiding
Bij Drenthe College krijgt elke student een loopbaanbegeleider die je volgt en helpt tijdens je studie. Mocht je het door omstandigheden moeilijk krijgen of meer ondersteuning nodig hebben dan heeft Drenthe College een uitgebreid netwerk van professionals binnen en buiten de school. Zij hebben veel ervaring met het begeleiden van hulpvragen op allerlei vlakken. Denk bijvoorbeeld aan financiƫle-, persoonlijke of gezondheidsproblemen of een bepaalde vorm van Passend Onderwijs. Je staat er nooit alleen voor!
-
Leren met én in de praktijk
Drenthe College heeft in samenwerking met verschillende bedrijven en instellingen leerafdelingen buiten de school. Je krijgt dan zowel hun theoretische lessen als de praktijk op de locatie van het bedrijf of de instelling. Docenten van DC verzorgen de lessen vanuit een leerhome. Op de werkvloer doe je onder begeleiding van coaches van de instelling je praktijkervaring op. Er zijn verschillende initiatieven in elke regio; Gilde Leren, Praktijkleren, Expertise Centrum Zorg & Welzijn en andere. Kijk op onze site bij de opleidingsinformatie naar jouw mogelijkheden. Het grote voordeel? Direct werken Ć©n leren in het werkgebied van jouw opleidingskeuze en zo de kneepjes van het vak al tijdens je opleiding leren van de professionals!
-
Niveaus en toelatingsvoorwaarden
Binnen het mbo kennen we vier niveaus: 1, 2, 3 en 4. Wanneer je wilt starten met een mbo-opleiding moet je voldoen aan bepaalde toelatingsvoorwaarden. Deze voorwaarden verschillen per niveau. Op deze pagina lees je welke voorwaarden/vooropleiding gelden.
-
Kans op werk
Op de landelijke website kiesmbo.nl vind je actuele informatie over de kans op werk per regio. Let op! Dit zegt iets over de arbeidsmarkt van nu. Na het afronden van je mbo-opleiding kunnen de kansen anders zijn.
-
Doorstromen
Wil jij doorstromen naar het hbo? Kies dan in het laatste half jaar van jouw niveau 4 opleiding voor een aangepast programma dat deelsĀ plaatsvindt op de hbo-opleiding van jouw keuze. Zo wen je alvast aan het hbo en heb je een soepele overstap.
-
Leven Lang Ontwikkelen
Met flexibel onderwijs willen wij de regio Ć©n mensen laten groeien. Naast ons reguliere opleidingsaanbod bieden we om- en bijscholingscursussen
aan. Of je nu werkgever, werknemer of werkzoekende bent, graag gaan we samen met jou op zoek naar de beste scholing. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Klik hier voor meerinformatie. -
Privacy
Jouw privacy vinden wij belangrijk. Wij houden ons daarom aan de AVG-wetgeving. Dit houdt in dat persoonsgegevens op zorgvuldige wijze worden verwerkt en dat deze alleen worden ingezet voor doeleinden voor school.
Praktische informatie
-
Studiefinanciering
Vanaf 18 jaar heb je als je een mbo-opleiding volgt recht op studiefinanciering. Dit gaat in vanaf het eerste kwartaal na je verjaardag waarop je 18 wordt. Meer informatie over lesgeld en cursusgeld en de hoogte van de bedragen is te vinden op deĀ website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
-
OV-chipkaart
De OV-chipkaart is het betaalmiddel voor het openbaar vervoer in Nederland. De chipkaart is geldig in trein, bus, tram en metro. Je kunt een studentenreisproduct krijgen als je een voltijd (BOL) mbo-opleiding doet, ook als je nog geen 18 jaar bent. We raden je aan om een ov-chipkaart voor doordeweeks aan te schaffen. Je hebt deze soms nodig voor het bereiken van je BPV-adres. Meer informatie hierover vind je opĀ OV-chipkaart.nl.
Contact
Ja, ik heb een vraag of wil graag meer informatie.
- Telefoon: 0800 8812345
- E-mail: info@drenthecollege.nl
- WhatsApp: 06 3022 9732
- Online contactformulier
Meld je hier aan voor een opleiding.
Meer dan een diploma
Om jou maximaal uit te dagen bieden we je in alle opleidingen extraās aan. Denk aan projecten binnen jouw opleiding, regionale en landelijke Skills vakwedstrijden en excellentietrajecten.
-
Leerbedrijven
Werken aan echte opdrachten vanuit het bedrijfsleven, verenigingen en vanuit Drenthe College doe je via onze leerbedrijven. Zo gebruik je de aangeleerde theorie direct in de praktijk.
-
Topacademie
Het beste uit jezelf halen? Doe dat met het excellentietraject van de Topacademie. Leer om regie te hebben over je eigen persoonlijke ontwikkeling. Ontwikkel je presentatievaardigheden, communicatie, creativiteit en stijg boven jezelf uit!
-
DC-Fit
Als school vinden wij het van groot belang om goede vakmensen af te leveren. Daarnaast vinden wij het belangrijk om gezonde werknemers op te leiden. Binnen DC neem je deel aan een sport- en leefstijlprogramma van DC-Fit. Om jou te informeren over dit programma organiseren wij een informatiebijeenkomst van DC-Fit. Daarna neem je deel aan een fittest, die speciaal ontwikkeld is voor mbo-studenten. Deze test bestaat uit een aantal fysieke testen en een leefstijltest.
-
Internationale stages
Een buitenlandstage is een unieke ervaring en staat goed op jouw CV! Wij zorgen voor een goede voorbereiding en begeleiding hierbij. Samen met jou zoeken we een stagebedrijf waar jij tot je recht komt en je persoonlijk kan ontwikkelen.
Ook kunnen we (binnen Europa) subsidie voor je regelen. Volg het keuzedeel āInternationaal 2, werken in het buitenlandā en vlieg uit naar Duitsland, Oostenrijk, Malta, Spanje of ScandinaviĆ«! Meer info vind je hier. -
Opleidingsrestaurants
In elke regio vind je opleidingsrestaurants waarin studenten met hart voor horeca ervaring opdoen. Je vindt er verschillende opleidingen van Kok tot Gastheer/Gastvrouw en Facilitair Leidinggevende. De restaurants zijn gewoon geopend Ć©n dus toegankelijk voor publiek. De instructeurs begeleiden en instrueren je tijdens de opleiding.
-
Skills vakwedstrijden
Skills Heroes zijn vak-wedstrijden voor mboāers. Er zijn wedstrijden voor verschillende niveaus en leerjaren die jou de kans geven je talenten te laten zien in jouw vakrichting. Daarmee kun je regionaal, nationaal en zelfs op Europees of wereld niveau de strijd aan gaan met studenten in opleiding. Een ervaring die je nooit zult vergeten. Meer info over Skils Heroes vind je hier.Ā
-
Topsport en studeren
Heb jij het talent en de ambitie om topsporter te zijn? Wij steunen je graag en helpen je jouw droom te combineren met jouw studie. Onze topsport-regelgeving geeft jou de kans om je op zowel sportief als persoonlijk vlak te ontwikkelen. Meer info over de topsportregeling vind je hier
Locaties
Alvast een kijkje nemen op onze locaties? Bekijk dan hier onze locatievideo's.
-
Assen
Anne de Vriesstraat 70, 9402 NT Assen
Entree
Handel & Ondernemen
Horeca & Facilitair
Inburgering & Basisvaardigheden
Media, Vormgeving & ICT
Office, Economie & Communicatie
Sport, Leefstijl & Veiligheid
Sprinthavo
Zorg & WelzijnAziƫweg 2, 9407 TG Assen
Vakcentrum Techniek
Bouw, Afbouw & Wonen
Metaal-, Elektro- & InstallatietechniekDe Haar 17, 9405 TE Assen
TT-Instituut
Mobiliteit, Transport & LogistiekIndustrieweg 1, 9402 NP Assen
TechHub
Smart Industry -
Emmen
Anna Paulownalaan 1, 7822 JJ Emmen
Entree
Handel & Ondernemen (niveau 2)
ICT
Metaal-, Elektro- & Installatietechniek
Mobiliteit, Transport & Logistiek
Office, Economie & Communicatie (niveau 2)
Sprinthavo & SprintvwoAtlantis 2, 7821 AX Emmen
Bouw, Afbouw & WonenStadionplein 5, 7825 SG Emmen
Inburgering & BasisvaardighedenUbbekingecamp 1, 7824 EH Emmen
Handel & Ondernemen
Office, Economie & Communicatie
Sport, Leefstijl & Veiligheid
Toerisme, Vrije tijd & Evenementen
Uiterlijke VerzorgingVan Schaikweg 94, 7811 KL Emmen
(Locatie NHL Stenden)
Horeca & FacilitairVan Schaikweg 98, 7811 KL Emmen
Bouw, Afbouw & Wonen (niveau 4)
Media, Vormgeving & ICT
Metaal-, Elektro- & Installatietechniek
Mobiliteit, Transport & Logistiek
Technicus Engineering, Laboratorium- & ProcestechniekVeldlaan 2, 7824 VH Emmen
Zorg & Welzijn -
Meppel
Ambachtsweg 2
7943 AE Meppel
Handel & Ondernemen
Horeca & Facilitair
Office, Economie & Communicatie
Zorg & Welzijn
Vledderstraat 3d
7941 LC Meppel
Inburgering & Basisvaardigheden
VAVO Sprinthavo
Werkhorst 56 (onderwijslocatie Terra MBO)
7944 AV Meppel
Entree-opleidingen (niveau 1)