Nieuwsoverzicht | 14 februari 2020

Samen denken in oplossingen

Afgelopen periode hebben techniekstudenten fanatiek gewerkt aan het project Arduino. Een uitdagende klus, waarbij twee groepen met behulp van Arduino* een oplossing hebben bedacht voor een maatschappelijk probleem. Samenwerken en creatief denken was hierbij van groot belang. Niveau 4 studenten van Allround Operationeel Technicus, Applicatieontwikkelaar, Elektrotechniek en Werktuigbouw hebben hun kennis samengebracht om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen, een prototype van hun product.

Via het Practoraat Zorg en Techniek hebben de techniekstudenten zeven verschillende problemen voorgelegd gekregen. Beide groepen hebben een probleem uitgekozen waarmee ze aan de slag zijn gegaan. Dit heeft geleid tot de volgende producten:


Team 1

Dit team heeft een prototype van een druksensor ontwikkelt die aangeeft wanneer een stomazak vol zit. Het idee is dat de sensor gekoppeld is aan een app, zodat verzorgers/verpleegkundigen op het juiste moment een seintje krijgen wanneer een stomazak vol zit of lekkage heeft. 


Team 2
Het tweede team heeft een (half)transparante bal ontwikkelt die met kleur en trillingen reageert op  tonen en ritme van muziek. Op deze manier kunnen slechthorenden meer genieten van een muziekactiviteit.


Eindpresentaties
Voor de vakantie hebben beide teams hun prototype gepresenteerd aan een jury. Duidelijk werd dat beide teams hard gewerkt hebben. Maar het ging niet altijd zonder slag of stoot, van een beschimmelde stomazak tot bluetooth die niet goed werkte. Oplossingsgericht denken was dan ook een terugkerend thema. Voor de studenten in ieder geval een heel interessant project. "Het was gezellig en leerzaam om met studenten van andere opleidingen samen te werken. In het vervolg zouden we wel graag meer tijd krijgen voor zo'n project, zodat je tegenslagen beter kan opvangen", zo lieten ze na afloop weten. 

Uiteindelijk ging team 2 met de prijs vandoor. Leuk om te noemen is dat de studenten besloten hebben om in hun vrije tijd door te gaan met het project. Zo willen ze zorgen voor een nog beter eindresultaat.

 

* Arduino is een klein computertje waarmee elektronicaprojecten aangestuurd kunnen worden.