Metaal-, Elektro- en Installatietechniek | 07 juni 2019

Zonnepanelen-examen wordt meetpracticum

Juni 2019 - “Het mooie van dit project is dat je én er veel van leert én dat het resultaat straks gebruikt kan worden in de lessen van zowel het mbo als het vmbo.” Een lachende Tom Fekkes staat bovenop de opslagruimte aan de Aziëweg. Om hem heen liggen een zestal zonnepanelen, door Tom geïnstalleerd voor zijn examen. “Ik studeer nu nog voor eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit. Binnenkort studeer ik hier op af.”

Tom heeft een meterkast met daarbij een besturingskast en dus ook de zes zonnepanelen geplaatst en de hiervoor benodigde bekabeling gerealiseerd door het pand aan de Aziëweg. De besturingskast biedt de mogelijkheid om alle zonnepanelen afzonderlijk te kunnen meten en te kunnen aansturen. Tom: “Je moet je altijd bedenken dat het gaat om echte stroom. Dus ook bij het afwerken moet je rekening houden met de veiligheid. Ik heb heus wel eens een stroomtik gehad.” Op zijn telefoon is af te lezen dat de panelen hun werk al goed doen. Met een grijns: “Gisteren hadden we een paar uur ruim duizend Watt binnen.”

De student kijkt tevreden terug op zijn opdracht. “Ik ben er dan wel langer mee bezig dan met een reguliere examenopdracht, maar het grote voordeel is dat het een opdracht is die gebruikt gaat worden. Dat maakt het erg leuk.” Zelf gaat hij na 3 jaar Techniekcentrum met een goed gevoel van school. “Ik ben aangenomen bij mijn stageadres en kan dus direct aan de slag!”

De afstudeeropdracht werd een zonnepanelenproject. “Ik had al langere tijd de wens om meer te kunnen doen met zonnepanelen in onze lessen”, legt docent Jan-Willem van Geffen uit. “Gelukkig wilde Tom deze opdracht als examen oppakken. Met als resultaat een meetpracticum zonnepanelen op ware grootte en werkend. Mbo-studenten kunnen straks aan de slag met een meetpracticum waarin je allerlei spanningen en stromen veilig kunt meten. Daarnaast kunnen we vmbo leerlingen uitnodigen om, samen met onze mbo-leerlingen, gebruik te maken van dit unieke meetpracticum met als doel dat zij in de toekomst ook kiezen voor een van onze mooie technische opleidingen!”