Metaal-, Elektro- en Installatietechniek | 09 april 2019

Elektrotechniek? Dat is werken met je handen én je hoofd

“Het beeld dat veel vrouwen hebben is dat een baan in dat techniek smerig en ontzettend zwaar is. Dat valt hartstikke mee. Je bent natuurlijk echt wel in beweging, maar het is geen vuil werk en ik vind het niet ontzettend zwaar”, lacht Dominique, studente monteur elektrotechnische installaties. “Ik word er blij van dat steeds meer technische bedrijven aangeven dat vrouwen écht welkom zijn. Zo is er bijvoorbeeld een Girlsday, voor vrouwen in de techniek."

Techniek is niet smerig
Tijdens Girlsday openen bèta-, technische, ICT-bedrijven- en afdelingen in heel Nederland de deuren voor jonge meiden met technische talenten. “Het is zonde als dat talent verloren gaat omdat techniek smerig werk zou zijn. Het is juist hartstikke leuk en schoon werk.” Zelf richt Dominique zich op de domotica. “Denk aan bijvoorbeeld beveiligingssystemen, met domotica moet je denken aan vrijwel alles wat je kan bedienen met een afstandsbediening. Daar hoort niet alleen het installeren bij, ook het programmeren van de systemen. Ik vind het prachtig om te doen, want het is én systemen ontwikkelen én installeren.”

Baangarantie
Dominique maakte de overstap van grafisch vormgever naar monteur elektrotechnische installaties. “Ik studeerde jaren geleden af in de economische crisis. In mijn vakgebied waren niet heel veel vacatures en na veel tijdelijke contracten was ik daar wel klaar mee. Ik wilde een vak kiezen waar ik zeker weten wél werk mee kon vinden. Ik doe nu een niveau 2 opleiding, maar uiteindelijk wil ik doorstromen naar niveau 4”, vertelt Dominique. “Wat helpt is dat ik op een leslocatie zit waar ik mij volledig in thuis kan voelen. De begeleiding is erg goed en ik kan met al mijn vragen bij de docenten terecht.”

Kick
Ze volgt een BBL-traject, 3 dagen werken, 1 dag naar school. “Ik vind het ideaal. Het leukste project wat ik tot nu toe heb mogen doen was in een casino. Daar moest een volledig nieuw beveiligingssysteem komen.

Het oude systeem was een zooitje van draden en vreemde aansluitingen. Daar moesten we het nieuwe systeem op aanpassen. Dat dat is gelukt geeft wel echt een kick. Een betere kick dan een tik die je kan krijgen van stroom. Je moet wel altijd goed weten wat je doet.”

 

Voordeel als vrouw
Als vrouw in de techniek merkt ze eigenlijk geen verschil. “Mannen behandelen mij gewoon als één van hen. Ze laten mij ook rustig sleutelen en mij mijn ding doen. Als vrouw heb je ook nog eens slanke handen en dat is een voordeel bij de kleinere elektrotechniek. Je kan overal gemakkelijk bij. En nagels? Die breek je niet zomaar met dit vak. Aan meiden die zich afvragen of ze de techniek in willen zou ik de tip geven om zichzelf één vraag te stellen. ‘Waarom zou je het niet doen?’ Plus, in de elektro ben je daarnaast niet alleen bezig met je handen, het hoofd doet evenveel!”